Asbestcontrole

Asbest is aanwezig in meer dan 3.500 materialen en toepassingen.

Bij het horen van “asbest” denken de meesten aan de Eternit kunstleien dakpannen, gevelbedekking, gipsen isolatiemateriaal rond verwarmingsbuizen en golfplaten.

Ook materialen waarvan je niet zou vermoeden dat ze asbest bevatten, zoals oude vinyl vloerbedekking, isolatieplaten onder het dak, zwarte lijm voor vloerbekleding en zelfs mastiek rond schrijnwerk.

  • Is asbest schadelijk?

    Eenmalig in contact komen met asbest maakt je niet ziek, maar de combinatie van regelmatig en langdurige blootstelling veroorzaakt heel veel ziektes zoals esiothelioom, asbestose, strottenhoofdkanker en andere asbestziektes. Eerste symptomen treden meestal pas na vele tientallen jaren na de blootstelling. De eerste jaren zal u geen ziekteverschijnselen vertonen.

  • Wanneer werd asbest gebruikt?

    Asbest was vooral tussen 1955 en 1985 een populair product in de bouw gezen het goedkoop, slijtvast, isolerend, brandwerend en bovendien sterk en stevig is. Gebouwen die dateren uit deze periode hebben dus de grootste kans asbesthoudende materialen te bevatten. 

    In de jaren '90 barstte een gezondheidsschandaal los wegens de aantoonbare link tussen de blootstelling aan (losse) asbestdeeltjes en dodelijke longziektes. Naast een financiële compensatie voor de vele slachtoffers of voor hun nabestaanden,werd vanaf 2001 alle productie en de verkoop van asbesthoudende bouwmaterialen n. verboden.

  • Asbestattest

    Vlaanderen wenst asbestveilig te worden.

    Sinds 23 november 2022 is het verplicht om een asbestattest te laten opmaken van een woning van voor bouwjaar 2001 wanneer die verkocht wordt.  Het asbestattest kan enkel opgemaakt worden door een asbestdeskundige. 

    Deze heeft de nodige opleiding en kennis om de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in een gebouw op een correcte en veilige manier te identificeren en analyseren. Hij start steeds met een niet-destructief grondige visuele analyse. Bij twijfel wordt er een staal genomen dat onderzocht wordt in een gespecialiseerd labo om de aanwezigheid van asbestvezels al dan niet vast te stellen. De volledige inventaris en de resultaten van het eventueel bijkomende labo onderzoek, worden daarna verzameld in een rapport. Dat is het asbestattest. 

    In dit rapport staat een overzicht van alle materialen die asbest bevatten en waar deze zich bevinden in het gebouw of object. Ook wordt er in het rapport advies gegeven over hoe de asbesthoudende materialen veilig kunnen worden verwijderd.

    Het asbestattest moet beschikbaar zijn op het ogenblik van de ondertekening van de verkoopsovereenkomst.


    Een verhuurde woning met een bouwjaar dat dateert van voor 2001 valt momenteel nog niet onder die verplichting. Verhuurders zullen pas tegen 2032 een asbestinventaris moeten laten opmaken, net als alle andere eigenaars van een woning in Vlaanderen trouwens.


    Daarnaast kan het opstellen van een asbestinventaris ook verplicht zijn bij renovatie- of sloopwerken, zodat de sloper of aannemer weet hoevele en welk asbest in pand aanwezig is.

  • Duur van een asbestinventarisatierapport?

    Een asbestinventarisatieattest is 10 jaar geldig. Dit betekent dat het rapport na deze periode moet worden vernieuwd.  

    Daarnaast kan het nodig zijn om het rapport eerder te vernieuwen als er wijzigingen zijn in de toestand, het gebruik of de structuur van het gebouw die de aanwezigheid van asbest kunnen beïnvloeden.

    Het is belangrijk om te onthouden dat het asbestinventarisatierapport slechts een momentopname is en dat de aanwezigheid van asbest in een gebouw kan veranderen naarmate de tijd verstrijkt. Het is daarom van vitaal belang om periodiek nieuwe inspecties en analyses uit te voeren om de aanwezigheid van asbest bij te houden en de gezondheidsrisico's voor de bewoners van het gebouw te minimaliseren.